“Kada sebe doživite i shvatite kroz duhovnost, nećete voditi ljubav – vi ćete biti ljubav”, rekao je Dipak Čopra. Seksualni čin bez emocije prazan je, neispunjavajući i brzo pada u zaborav. Vratite mu duhovnu dimenziju, vreme, posvećenost.
 
Seksualna revolucija donela nam je slobodnije razmatranje mehanike seksa i slobodnije zavirivanje u intimne delove tela. Ipak, ništa od toga nije nam pomoglo da razumemo emocionalni i duhovni aspekt seksa i samu seksualnost, koju su davno pre ove materijalno-seksualizovane ere razumeli i slavili drevni narodi.
 
U najstarijem spisu na svetu, vedskoj Bhagavad-Giti, navodi se da rezultat seksa treba da bude dubok, ispunjavajući, dugotrajan osećaj zadovoljstva, čime povećavamo svoj kapacitet za davanje i primanje ljubavi.
 
Seks je u savremenom svetu izgubio poštovanje koje je imao u drevnim vremenima, kada se ekstaza seksualne ljubavi upoređivala sa duhovnom ekstazom. Danas sebe nazivamo bićima napredne civilizacije, a oduzeli smo svetost činu koji budi energiju života u nama i spaja nas s drugim bićem i čitavim univerzumom. Zato, kada vodimo ljubav, radimo to šireći srce i ispunjavajući svaki dodir osećajem ljubavi, jer je takva seksualna energija isceljujuća i transformišuća.
 
Ako nemate vremena za vodjenje ljubavi, onda nemate vremena ni za život. Ako zaboravljate na svoje emocije, vaše telo se grči, skuplja, savija pod teretom neznanja, tražeći pomoć i budjenje. Zato nemojte da smišljate izgovore, već nadjite svoje utočište, hram ljubavi koji će ugadjati vašim čulima. Pre vodjenja ljubavi uklonite predmeta koji odvlače pažnju ili podsećaju na posao, isključite telefone, upalite mirisne sveće da očistite atmosferu od negativne energije i prizovete dobre emocije i mekoću čula.
 
Prekrijte satove i zaustavite vreme, ne dopustite da vas kazaljka podseća na to koliko ste vremena posvetili uživanju. Stvorite atmosferu koja zavodi i pruža zadovoljstvo i pre samog čina. Neka u prostoriji u kojoj ćete sa partnerom podeliti mirise, ukuse i strasti sve bude ugodno i senzualno, ispunjeno prirodnim mirisima.
 
Vodjenje ljubavi neka vam bude način na koji se povezujete i stapate s drugim bićem, kao i prilika da vam tela vibriraju od kundalini energije koja vam raste uz kičmenu moždinu i povezuje se s čitavim univerzumom. Neka vaš zagrljaj, poljubac, ljubavni čin postanu zagrljaj duha, strasti i kosmosa.
 
Peđa Matić
Prevedi »