Četvrta čakra Anahata nalazi se u sredini grudnog koša u visini srca i u prevodu znači “neporažen, neoštećen, nepobediv”. Predstavlja životni centar ljubavi.
 
Ujedinjuje mušku i žensku energiju
 
Srčana čakra spaja donje tri čakre kroz koje smo povezani sa zemljom i gornje tri čakre kroz koje smo povezani s kosmičkom energijom i nefizičkim. Srčana čakra ujedinjuje mušku i žensku energiju koje su potrebne za kreiranje. Kad nije blokirana, ona transformiše energije zemlje i kosmosa i širi ih na ostale čakre, lečeći ih, a samim tim se događa proces isceljenja čitavog tela. U čakrama ispod srčane čovek je vezan zakonima karme, dok u srčanoj čakri odlučuje “sledeći srce”, a ne zbog neispunjenih emocija ili prirode strasti.
 
Anahata se otvara u uzrastu od 4,5 do 6,5 godina života. Na fizičkom planu vezana je za srce i cirkulaciju, pleksus, pluća i čitavu zonu grudi. U endokrinom sostemu, Anahata je povezana s prsnom žlezdom – timus – koja proizvodi bela krvna zrnca (limfocite), a oni su deo imunološkog sistemna. Na emocionalnom planu vlada emocijama ljubavi, nade i želje. Pruža toplinu osećaja, daje osećaj pripadnosti grupi, osećaj vlastite vrednosti, umetničko izražavanje, toleranciju, zdravo rasudjivanje, otvorenost prema drugima. Boja je zelena, a element je vazduh.
 
Kad nije balansirana, na fizičkom planu se javljaju srčane tegobe, bolovi u grudima, problemi s pritiskom, bolesti pluća, problemi s disanjem, prehlade, bolovi u ledjima u torakalnom području, bolovi u ramenima, a emocionalno je osoba hladna, zatvorena, ogorčena, usamljena, često se neprijateljski ponaša prema drugima, okrenuta je sebi i svojim interesima. Gubi se veza s okolinom i javlja se zaokupljenost sobom.
 
Kad je balansirana, ova čakra daje smirenost i dobro postupanje prema drugima, istrajnost i svest o ispravnosti pravaca koje sebi zadajemo. Pravilan rad srčane čakre čoveku pruža otvorenu komunikaciju s drugima, bez pretvaranja i poziranja, prihvatanje drugih osoba i njihovih stavova, ideja i razmišljanja.
Prevedi »