Uz telesne i emotivne promene, menja se i seksualni život. Psiholozi tvrde da osoba koja dostigne psihičku zrelost gubi sposobnost da se zaljubi, ali je itekako sposobna da voli.
Znate šta želite
Najlepše i prave ljubavi se dešavaju tek u zrelim godinama, tvrde naučnici. Ne samo što sa godinama volimo jače i strastvenije, nego smo tada emocionalno jači i stabilniji, pa i ljubav dobija potpuno novi smisao. Psihički zrela osoba zna šta želi, te donosi odluke trezveno i racionalno. Samim tim, statistike pokazuju da prave ljubavi najčešće dolaze sa kompletnim razvojem ličnosti, a to je tek nakon 40. godine. Sa ovim u vezi, polako se menja i odnos prema seksu. Želja za seksom sa više partnera se smanjuje, a predmet naše požude postaje osoba koju volimo. Drugim rečima, u nama se budi želja za vođenjem ljubavi i temeljnijem pristupu seksu sa partnerom. Može da se dogodi i da je ženama potrebno više vremena kako bi se zagrejale i bile spremne za seks. Taj pritisak može da se smanji uz pomoć lubrikanta.
Mnogo se teže zatrudni
Što je žena starija, to više opada kvalitet i količina jajnih ćelija, pa se teže ostaje u drugom stanju. Šansa za začeće nakon 40. godine značajno opada, jer se smanjuje i količina i kvalitet jajašca za oplodnju. Osim toga, sa godinama raste i rizičnost trudnoće, pa tako posle 40. godina raste rizik od pobačaja.
Češće se doživljava orgazam
Mit je da žene i muškarci u zrelim godinama ne mogu da dožive orgazam. Naime, žena s godinama ima i više iskustva i samopouzdanja. Otvorenija je i više uživa u seksualnom činu. Upravo to su razlozi zašto žene u četrdesetim znatno lakše dožive orgazam nego ranije. S druge strane, i kod muškaraca se sa godinama menja nivo hormona. To vodi do toga da on može duže odlagati orgazam, te intenzivnije uživati u seksu. Na taj način ima i više vremena za svoju partnerku, a time je i veća verovatnoća zajedničkog orgazma.
Pronaći ćete nove načine da se zabavite u krevetu
Ako vam ne ide kao ranije u krevetu, to je prilika da u seks unesete neke novine. Isprobavanjem novih stvari imaćete više novih uzbudljivih doživljaja.
Prevedi »