Jesu li vam ikada rekli da morate poljubiti puno žaba pre nego što pronađete princa? Ako jesu, bili su u pravu. Najnovije istraživanje naučnika sa Oksforda pokazuje da žene uistinu moraju da poljube mnogo muškaraca da bi došle do onog idealnog.

Ljubljenje omogućava ženama da procene potencijalne partnere i da odaberu onoga koji im najviše odgovara. Ova procena se odvija na podsvesnom nivou i temelji se na ukusu i mirisu. Uz pomoć ovih parametara žena odlučuje o kompatibilnom partneru.

Naučnici su otkrili da ljubljenje ima još jednu važnu ulogu – održava bliskost u vezi. Naime, parovi koji se često ljube imaju kvalitetniju vezu.

“Ljubljenje kao deo ljudskih seksualnih odnosa preovladava širom sveta. To je jedna od retkih stvari koja je svojstvena svakoj kulturi. A zašto je ljubljenje tako rašireno? Nismo baš 100% sigurni, ali već i ova otkrića ukazuju na to da ljubljenje ima veću ulogu nego što mislimo”, izjavio je Rafael Vlodarski, koji je bio na čelu istraživačkog tima.

Rezultati dosadašnjih istraživanja, u kojem je učestvovalo više od 900 ispitanika, objavljeni su u časopisu “Human Nature”. Naučnici napominju da su potrebna dalja istraživanja da bi se otkrila sva kompleksnost funkcije poljupca.

A poznati “francuski” poljubac, koji se na francuskom piše galocher (izgovara se galoše) i koji znači “požudno ljubiti se sa partnerom uz pomoć jezika”, tj. označava vrlo ličnu i intimnu vrstu poljupca, jedna je od prijatnih novina poslednjeg izdanja čuvenog francuskog rečnika. Verovatno će mnoge iznenaditi što Francuska, zemlja poznata po ljubavnim podvizima, tek od skoro odaje priznanje “francuskom” poljupcu.

Lorans Laport, predstavnica izdavačke kuće “Rober”, kaže da je to rezultat evolucije jezika. “Francuzi su oduvek imali puno izraza koji opisuju dotični poljubac, ali nikada jednu jedinu reč”, navela je ona. “To nas, medjutim, nikada nije sprečavalo da poljubac upražnjavamo”, napomenula je uz osmeh Laport.

(izvor www.nadlanu.com)

Prevedi »