Testosteron je drugi ključni faktor za vašu erekciju, a postoji mnogo stvari koje mogu da spreče proizvodnju ovog hormona. Te stvari su mogu biti:

Dezert

Unošenjem šećera u vaš organizam, bez obzira da li je to parče torte ili konzerva gaziranog pića, uzrokujete podizanje nivoa glukoze, koja stimuliše ispuštenja insulina. Kako nivo insulina raste, proizvodnja testosterona opada, što zapravo otežava vašem drugaru da se probudi. Barem je tako pokazalo nedavno irsko-američko istraživanje (naučnici su vezom između šećera-insulina-testosterona objasnili i pojam jutarnjeg “šatora”, jedne od najjačih erekcija, a objašnjenje je jednostavno – u tom trenutku ništa niste jeli, pa nije došlo ni do proizvonje insulina.).

Loš san

Spavanje po 5 sati za nekoliko dana je dovoljno da spusti nivi testosterona za 10 odsto u maloj grupi zdravih ispitanika, rezultati su novog istraživanja Univerziteta u Čikagu. Spavanje je veoma važno za vaše sveukupno zdravlje, a posebno za proizvodnju testosterona. Nemojte da se začudite ukoliko vam nakon nekoliko neporspavanih noći erekcija i ne bude nešto…

Soja

Omiljena hrana svakog vegeterijanca ima svojstva koja zapravo proizvode estrogen, koji ubija vaš testosteron. Istraživanje sa Harvardove škole medicine otkrilo je da malo soje neće ubiti vaš libido, ali plan ishrane u kojem se nalazi dosta soje ili njenih prerađevina može da dovede do problema sa vašom erekcijom.

Previše trčanja

Ukoliko nedeljno pretrčite 65 i više kilometara možete da spustite nivo testosterona za čak 17 odsto, pokazalo je istraživanje na univerzitetu “Britanska Kolumbija”. Previše trčanja može da pobrka komunikaciju između vašeg mozga i žlezda koje proizvode ovaj hormon.

Alkohol

Verovatno ste se nadali da se alkohol neće pojaviti na ovoj listi. Slično kao i soja, vaša omiljena pića sadrže supstance koje su slične estrogenu, a koje mogu da smanje nivo testosterona. Na sreću, morate da konzumirate baš dosta alkohola da biste imali slabu erekciju, tj. više od dva pića dnevno, svaki dan, bar tako pokazuju rezulati istraživanja Univerziteta u Viskonsinu.

Ako, pak, imate dobru erekciju, a želite da poboljšate svoju igru u krevetu, ove vežbe će vam sigurno pomoći:

Uvežbajte svoj polni mišić

Iako vaš bulbokavernozni mišić nije vrsta mišića koji možete da trenirate u teretani (osim ako ne želite da vas iz nje isteraju), ipak ga treba uvežbavati, naročito ako patite od prevremene ejakulacije. „Kada se ovaj mišić stegne, živci u kičmenu moždinu prenose signal koji smanjuje uzbuđenje i omogućava vam da idete dalje,“ kaže dr sci. Darijus Paduh, profesor urologije na Univerzitetu “Cornel”. Da biste pronašli bulbokavernozni mišić, stavite prste iza mošnica i pokušajte da stisnete mišić koji se nalazi na tom mestu (ako osećate da vam se kontrahuju mišići trbuha, znači da stiskate pogrešan mišić). Sada stavite jednu ruku na trbuh i sa opuštenim mišićima stomaka, počnite da masturbirate. Kada osetite da ste blizu orgazma, stegnite bulbokavernozni mišić. Kada ovo dobro uvežbate, pokušajte to da uradite i tokom seksa. „Ovo neće povećati vašu izdržljivost sa 2 na 20 minuta, ali ćete sigurno postići poboljšanje od 5 do 7 minuta,“ kaže dr Paduh.

Vežbanjem do savršenstva

Masturbacija nije samo prijatna, ona je i zdrava. „Upoznao sam muškarce koji su gubili i po 5 cm od erekcije jer nisu redovno masturbirali i imali seks,“ kaže dr Paduh. „U osnovi, vaš penis je samo jedan veliki mišić i atrofiraće ako ga na koristite.“ Njegov savet: masturbirajte onoliko često koliko biste voleli da imate seks. „Najvažnije je biti seksualno budan, a vaš penis ne zanima mnogo da li je u pitanju seksualni odnos ili masturbiranje.“

Nemojte dopustiti da erektilna disfunkcija utiče na vaš ljubavni život. Saznajte kako da kontrolišete ovaj problem i kako da o tome razgovarate sa novim partnerom jer, verovali ili ne, stanje može mnogo da se popravi pričom. 

“Razgovarajte o tome pre nego što počnete da razmišljate o intimnosti”, kaže Kit Lojd, profesor urolog na univezitetu “Birmingem” u Alabami. “Ako ne možete biti dobri u krevetu, unapred objasnite partneru medicinski problem koji imate”.

Seksualni terapeut Džejn Braun savetuje svim pacijentima da pročitaju knjigu „Nova muška seksualnost“, pisca Bernija Zilbergelda. Da biste lakše započeli razgovor na ovu temu, stavite knjigu na vidno mesto, kako bi je partnerka uočila, savetuje Braun. Kada spazi knjigu, počnite razgovor rečenicom poput: „Znaš, imam ovaj problem, pa čitam ovu knjigu da vidim da li bi mogla da mi pomogne.“

U najboljem slučaju, partnerka će ponuditi pomoć. U najgorem slučaju – neće. Ali, život ide dalje! Ako vaša izabranica ne želi da bude uz vas kad imate problem, da li stvarno želite da ostanete sa njom?!

Pobedite strah od “akcije”

Kada imate erektilnu disfunkciju možete postati opsednuti erekcijom i gubitkom sposobnosti ove vrste. Uz to, erektilna disfunkcija može doći i proći, što možda uzrokuje još veći strah, jer ne znate kada će se pojaviti.

„Jednom kada steknete psihološku naviku da se pitate da li ćete imati problem u krevetu, skoro garantovano nećete postići erekciju. Iako je vaše zdravstveno stanje pod kontrolom, psiha može biti nadmoćnija“, kaže dr Braun.

Ona navodi da među njenim pacijentima koji imaju erektilnu disfunkciju izazvanu psihološkim faktorima, 90 odsto njih vidi napredak kada se koncentriše na zadovoljavanje partnera umesto na svoju erekciju.

„Samo kada poveruju u ovo, napredak je ogroman!“, kaže Džejn Braun i dodaje da kada zaborave na erekciju i koncentrišu se na partnera, muškarci iznenada primete erekciju.

Takodje, Braun savetuje da uz oralni seks treba da istražujete erogene zone, uključujući vrat, uši, bradavice…

„Od svojih pacijenata tražim da otkriju šta njihov partner voli. Vi i vaš partner ne znate, niti treba da znate da čitate misli jedno drugom“, kaže Džejn Braun.

Vijagra?

Dr Lojd savetuje da ukoliko koristite lekove za erektilnu disfunkciju, poput vijagre, možda ćete biti spontaniji i opušteniji, jer nećete konstantno brinuti o erekciji.

„Vijagra se može koristiti diskretno, tako što ćete je uzeti sat ili dva pre planirane aktivnosti“, poručuje dr Lojd.

Upotreba proizvoda i injekcija koji izazivaju erekciju mogu biti izazov. “Mala kuglica ubačena u penis može iazvati blagi vaginalni svrab ili peckanje kod  partnerki. Ali, za svaki slučaj obavestite partnera ako planirate da je koristite”, ističe Lojd.

Ako tablete ne deluju, Lojd savetuje injekcije kao sledeće najlakše rešenje i dodaje da je za pacijente sa značajnom disfunkcijom erekcije koji su u vezi najbolje rešenje implantat.A

Prevedi »