Ako pokušate razumno razmišljati o ljubavi –

izgubićete razum

Obično ono lepo, afektivno, ono što izgovorimo na samom početku odnosa, tokom muvanja ili u početnim stadijumima veze, najčešće u trenucima intime…. to je istina. Svako udaljavanje od toga, posredstvom razuma, ne odvodi nas nigde. Naprotiv. Samo nas vraća istini. Jer, što više bežimo od nje i potiskujemo je, ona je sve više i više i više tu…

Nemojte bežati od onog koga volite. Ljubav, pored seksa, podazumeva još mnogo lepih stvari. Zapravo, sve što se dešava izmedju dvoje, muškarca i žene, ima za cilj seks, spajanje, i zato je lepo. I lepo je ići ka tome. A taj put podrazumeva mnogo zajedničkih aktivnosti – veselu svakodnevicu, romantične trenutke, trenutke pažnje, razgovore, podršku u kritičnim i stresnim okolnostima itd.

Dakle, ljubav ne podrazumeva bežanje od sebe i onoga koga volimo, jer onda bežite od odgovornosti, od mogućnosti da upoznate pravu ljubav. Tada niste sazreli za ljubav i živite u iluziji da je prava ljubav jedino ona koja se ne dogodi. Ne, to nije ljubav. To je patnja.

Zašto? Da bismo ostvarili pun krug, moramo se spojiti sa našom drugom polovinom. A samo tada, samo tada imamo mir. Krug je dovršen, razumevanje je prisutno, praznina je postignuta. A kada naučite da je postignete i dok posmatrate izlazak sunca ili slušate vašu omiljenu pesmu, shvatićete da ljubav ima mnogo različitih manifestacija. Da ne morate biti opterećeni time: “A šta će biti kada dodje do orgazma?” Ili: “Koliko će sve ovo trajati?” Onda to i neće biti toliko važno, već ćete naučiti da uživate u svakom trenutku i da sasvim prirodno i spontano primate sve što vam dolazi od boga.

Tada vas ni neuzvraćene ljubavi neće pogadjati. Pa šta ako vas ne voli? Da li vas neko sprečava da ga/je i dalje volite i poštujete, makar i u mislima? Da mu/joj šaljete lepe i pozitivne misli? Da mu/joj oprostite što baš vas ne voli? Da ga/je na taj način volite? Niko! I što više dajete, više vam se vraća. To je prost zakon univerzuma.

Prevedi »