Čaj se u Velikoj Britaniji pije oko 350 godina, od vremena venčanja kralja Čarlsa II i portugalske princeze Katarine, ali u zemljama jugoistočne Azije (Indija, Kina, Tibet i  Burma), čaj se pije preko 4500 godina! Najveći proizvodjači čaja su Indija, Kina i Šri Lanka. Prema količini konzumacije u svetu, čaj se nalazi na drugom mestu, odmah iza vode.

Indija je 17. aprila 2013. godine, povodom 212 godina od rođenja Manirama Davana, prvog indijskog uzgajivača asamskog čaja, proglasila čaj za svoje nacionalno piće. Osim što je uzgajivao čaj, Davan je učestvovao i u borbi za indijsku nezavisnost. Indija je najveći svetski proizvođač crnog čaja i u ovoj zemlji čaj se pije u 83% domaćinstava.

Srbi koriste potpuno istu reč za čaj kao Indijci. Ovo ne čudi budući da je srpski jezik jedan od indoevropskih jezika. Ipak, spremamo ga potpuno drugačije, a i kultura pijenja čaja u Srbiji znatno se razlikuje od indijske.

Indiji, chai podrazumeva uglavnom crni čaj, koji se pije sa mlekom i začinskim biljem. Zbog začina, ovaj čaj se često zove i masala chai. Iznenadjujuće je, medjutim, da konzumacija čaja u Indiji nije uzela maha sve dok njeni kolonizatori, Britanci, nisu počeli sa agresivnom promocijom čaja, stvaranjem “pauza za čaj” na plantažama, i specijalnih “mobilnih” prodavaca čaja, koji se danas mogu videti u različitim verzijama širom Indije (chai wallah). Medjutim, Englezi su promovisali čaj radi zarade, ali sa malo mleka i šećera, i žestoko su se protivili dodavanju začina jer su oni smanjivali koncentraciju čaja.

Indijci piju čaj začinjen mešavinom aromatičnih začina i kuvan u mleku. Reč masala u osnovi upućuje na bilo koju mešavinu začina. Mešavina začina koji se koriste u pripremi čaja varira od regiona do regiona, pa čak i od porodice do porodice. Indijke u kući uvek imaju mešavinu začina koju koriste za priremu čaja i drugih jela, a koju su same pripremile.

Ovaj napitak od vode, crnog čaja i mleka u Indiji se pije umesto kafe, a njegov ukus se razlikuje zavisno o broju i količini začina koji se dodaju. Indijci ga ponegde zovu i oštar čaj, zbog oštrog ukusa i mirisa.

Masala gotovo da nema ugljenih-hidrata, proteina i masti. Prirodni je izvor polifenolnih antioksidanasa u formi kateina (30 % sirove supstance) i tanina, aminokiseline teanina, metilksantina (u formi kofeina do 3%, teobromina, teofilina…), vitamina C, E i K i fluorida.

Masala osnažuje i jača imunitet i ublažava vrtoglavicu i mučninu, povezanu sa kretanjem. Crni čaj je koristan i za krvne sudove i bolesti srca, a sprečava i nastanak i razvoj tumorskih ćelija. Ima pozitivan efekat i na metabolizam masti i insulin, odnosno, kontroliše težinu podstičući metabolizam. Deluje pozitivno i na kognitivne sposobnosti, te održava budnost i koncentraciju. Studija iz Japana pokazuje da je rizik nastanka kognitivnog napada za 50 % manja kod osoba koje dnevno konzumiraju jednu šolju crnog čaja. Takodje, crni čaj smanjuje koncentraciju stres-hormona, pozitivno deluje na upalne bolesti creva i ublažava nadutost creva. Neutrališe i neprijatni zadah iz usta zahvaljujući polifenolima koji otežavaju razvoj bakterija. Poznati su i pozitivni efekti kofeina iz crnog čaja – 15 do 50 mg kofeina iz šolje crnog čaja ima sledeće pozitivne efekte: smanjuje rizik nastanka Parkinsonove bolesti i poboljšava kratkotrajnu memoriju, povećava fizičku izdržljivost, olakšava zdravi gubitak telesne težine, smanjuje intenzitet eventualne glavobolje i smatra se korisnim u tretmanu bronhijalne astme.

Potrebno za šolju čaja:

–        – kesica ili listovi crnog čaja (može da se proba i sa zelenim, kao kineska varijanta, ali je manje aromatičan i znatno slabiji)

–          – malo mleka (oko 1/3 ukupne količine, mada i to zavisi od ukusa)

–          – malo šećera (najbolje bi bilo da koristite žuti šećer)

–          – semenke kardamoma

Priprema:

–          – U šerpicu sipati oko šolju vode i odmah dodati šećer i čaj, pa pustiti da proključa.

–          – Kada proključa, dodati hladno mleko, pa sačekati da još jednom proključa.

–          – Potom dodati istucana, isitnjena zrna kardamoma, malčice sačekati, pa skloniti sa vatre.

–     – Magični čaj je gotov! Probajte ga, da vidite da li treba da se doda još šećera, i uživajte!

Opcije: Osim kardamoma, možete dodati i rendani sveži đumbir, cimet i sl. Ako hoćete da čaj bude penušav, presipajte ga iz jedne šolje u drugu, držeći šolju iz koje sipate na odredjenoj visini.

Prevedi »