Neke vaše odluke zaista ne bi trebalo da se tiču nikog drugog sem vas i zbog njih nikome ne bi trebalo da polažete račune. Sledi pet stvari o kojima odlučujete samo vi i zbog njih nikome ne morate da se pravdate:
 
Depilacija
 
Brijete li noge, depilirate ih ili ne, to je samo vaša odluka. ‘Mogu sa svojim telom da radim šta hoću, ali ne želim da se odlazak u šetnju pretvori u svađu i ne želim da odbijam izlaske, jer osećam potrebu da se sakrijem. Zato što nisam spremna da slušam kritike i trpim buljenje. Nisam revolucionarka. Ne još!’, izjavila je Paloma Goni, španska novinarka, koja je svojevremeno prestala da se depilira, te izazvala brojne polemike. Ipak, popustila je pritisku društva.
 
Bilo koja odluka vezana uz seks
 
Kada, gde i s kim provodite svoje seksualne aktivnosti zaista se nikoga ne tiče, ukoliko je reč o dobrovoljnom pristanku odraslih osoba. Bilo da je reč o seksu za jednu noć, eksperimentiranju ili naprosto o tome da želite da se iživite, ne morate se pravdavati nikome.
 
Odluke vezane za trudnoću i decu

Roditeljstvo nije za svakog, ali je uvreženo mišljenje kako sve žene žele da budu majke. Žene koje ne žele decu često su na meti svakojakih pitanja ili neugodnih komentara. Svako ima pravo na svoj izbor.
 
Stambena situacija
 
Bilo da živite sa cimerkom iako ste prešli 30-u, s partnerom iako niste vereni ni venčani, ili ste se na neko vreme vratili roditeljima, to je samo vaša životna odluka.
 
Karijera ili privatni život
 
Iako postoje brojni saveti kako uskladiti i jedno i drugo, ipak je neminovno da ćete za jedno od ovo dvoje morati da se opredelite, dok će drugo trpeti. Odluka je samo na vama i jedino vi znate šta je za vas najbolje.

(izvor: www.sutra.ba)

Prevedi »