“Dečija radoznalost u pogledu seksa počinje vrlo rano, a njihova seksualnost još ranije. Svako ko je video dečaka kako dodiruje i isteže svoj penis i mošnice (često veoma snažno!) zna da nije u pitanju samo znatiželja. Dečaci doživljavaju zadovoljstvo – veće nego kada, na primer, dodiruju svoje nožne prstiće.

Bebe su seksualna bića, ili bi možda trebalo da kažemo senzualna bića, jer mi seksualnost obično povezujemo sa kasnijim fazama razvoja. Medjutim, njihovo fizičko i genitalno zadovoljstvo je neosporno – koliko god se mi trudili da to poreknemo. Frojd naziva seksualnost deteta ‘polimorfnom perverznošću’, ali u njoj nema ničeg perverznog, osim našeg pokušaja da je potisnemo. Način na koji ćete reagovati na radoznalost i pitanja svog sina u vezi sa njegovim i vašim telom, imaće velikog uticaja na njegovu seksualnost. Razvijanje zdravog odnosa, punog ljubavi, sa sopstvenom seksualnošću i ohrabrivanje deteta da on to isto učini sa svojom seksualnošću je prvo što možete da učinite za svog sina.

Vaš odnos sa partnerkom

Deca… mnogo uče o intimnosti posmatrajući svoje roditelje. Vaš način ponašanja prema supruzi ili partnerki biće obrazac prema kojem će se vaš sin ponašati prema devojkama i ženama. Učeći o seksu, on, zapravo, uči o seksualnim ulogama, o komunikaciji, o ljubavi. Ono što pokažete, imaće mnogo veći uticaj na vašeg sina od onoga što kažete, i zato upamtite da vi kao par uvek učite svoju decu – i onda kada se izderete jedno na drugo, i onda kada se držite za ruke.

U našoj kulturi brinemo kada deca vide roditelje kako razmenjuju fizičke nežnosti, ali nema ničeg lošeg u tome što deca posmatraju ove izraze ljubavi. Zapravo, oni će možda imati više problema ako ih ne budu videli. Odsustvo ovakvog kontakta često dovodi do toga da se deca zapitaju da li se roditelji vole, a to im takodje uskraćuje i obrazac izražavanja osećanja prema sopstvenim partnerima. Održavanje zdravog odnosa punog ljubavi sa vašom partnerkom je druga stvar koju možete učiniti za vašeg sina – a da i ne pominjemo koliko to znači za vašu parnerku i vas.”

Prevedi »