Mantak Čia i D. A. Avara u svojoj knjizi “Multiorgazmički muškarac” kažu:

“Monogamija je mnogo više od napornog zahteva sadašnjice. Sa pravim partnerom, ona može biti suštinski faktor moćnog alhemijskog procesa fizičkog zadovoljstva, emotivne intimnosti i duhovnog razvoja… Nije važna samo količina seksualne energije, već i njen kvalitet. Cilj seksualnog kung fua je da se seksualna energija transformiše u prefinjenu i suptilnu energiju srca, uma i duha.”

Osho u svojoj knjizi “Tantra, spiritualnost i seks” kaže:

“Čovek je stvorio monogamno društvo, prepuno tabua. Ali, u njegovoj prirodi nikada neće postojati nešto što ga vezuje za samo jednog partnera. To, medjutim, ne znači da treba da lutamo od jednog do drugog partnera bez emocija. Poenta je da se zaljubimo i da pokušamo da sa partnerom ostvarimo i itelesnu i emotivnu i intelektualnu i duhovnu vezu, a tek potom, ako ne ide, možemo poći dalje. Jer, ljubav ne treba da umre nikada – samo se njeni akteri menjaju.

Tantra kaže: živite vašu prirodu. Um koristite samo da biste bili svesni onoga što se dešava u vama i oko vas. Da biste manipulisali vašom prirodom. Da biste bili budni. Jer, celo čovečanstvo spava i vrti se u začaranom krugu neznanja. Probudite se! Budite ono što zaista jeste! Celina tela, duše i duha.

Životinje nisu zle. Mržnju stvara ljudski um. Ali, za razliku od životinja, samo čovek može da uživa. Životinje ne uživaju u seksu, one ga koriste instinktivno. I čovek ga koristi instinktivno, ali on može da ode i dalje od klasične zadovoljštine, jer mu je od Boga dato da se zaljubi. Tantra nam može pomoći da nam veza bude kvalitetnija i umnogome duža, ali večna ljubav je retkost.”

Prevedi »