Naši energetski centri, odnosno, čakre, poređani su duž kičmenog stuba ka naviše, ali imaju svoje ekvivalente i na ostalim delovima tela, kao i u drugim naukama, filozofijama, teorijama, duhovnim tradicijama. U astrologiji, npr, naši energetski centri, centri našeg energetskog bića, predstavljeni su planetama. U religiji – Bogom i svecima, odnosno, andjelima. U matematici – brojevima. U mitologiji – arhetipovima. U kristaloterapiji – kristalima. I tako dalje. Svaka čakra važna sama za sebe, ali je važna i kao deo celine čovekove enegetske strukture.

MULADHARA ili prva čakra,smeštena je u predelu trtične kosti.Ona je baza, težište, osnova. Elemenat je zemlja, a boja je crvena.

SVADHISTHANA ili druga čekra nalazi se na lumbalnom delu kičme. Povezana je sa urogenitalnim traktom. Elemenat je voda, a boja je narandžasta.

MANIPURA ili treća čakra nalazi se izmedju pupka i grudne kosti. Elemenat je vatra, a boja žuta.

ANAHATA ili četvrta čakra projektuje se na grudnoj kosti. Elemenat je vazduh, a boja koja joj pripada je zelena.

VISHUDA ili peta čakra smeštena je na vratu. Elemenat je etar, a boja je plava.

AINA ili šesta čekra (treće oko) nalazi se između obrva. Sintetizuje sve elemente, a boja je ljubičasta.

SAHASRARA ili sedma čakra nalazi se na temenu i to je mentalni egzekutivni centar. Boja je bela.

Muladhara (korenska čakra)

Muladhara je prva od sedam čakri i predstavlja vezu sa korenima, precima, majkom, zemljom. Nalazi se u repu kičmenog stuba. Formira se i otvara u periodu začeća, za vreme prenatalnog perioda i do 6. meseca nakon rodjenja, i u njoj je zapisano kako se naša majka osećala dok je bila trudna, ali i sve o našim predacima.

Muladhara se povezuje sa Zemljom i predstavlja materijalnu osnovu našeg života. Putem ove čakre povezani smo sa tlom na kojem živimo, pa često dolazi do disbalansa ove čakre kada se preselimo u drugi grad ili državu. Povezuje se sa bezbednošću, materijalnom sigurnošću, egzistencijom, a utiče i na naš odnos prema poslu, novcu i materiji uopšte. Takodje se povezuje sa vrlinama kao što su strpljenje, istrajnost, upornost, pouzdanost. Njena funkcija je održavanje fizičke snage, preživljavanje u materijalnom svetu, domom kundalini eneregije koja je individualizacija Shakti ili ženske božanske moći i kreativne manifestacije. Prvobitna svrha Hatha Yoge, koja je formalno sistematizovana u 9. veku nove ere, bila je da probudi ovu uspavanu energiju i da je povuče iz Muladhara čakre ka centralnom energetskom kanalu sushumna nadi, sve do Sahasrara čakre. Ovo se postiže asanama, pranajamom, pomoću bandha i mudri, Hatha Yogom, tantričkom masažom i sličnim ayurvedskim tehnikama.

Kada je energetski centar blokiran dolazi do nedostatka fizičke snage, fizičke nestabilnosti i osećaja izolovanosti u svetu. Javljaju se problemi sa nogama, hronična zimogrožljivost i hladnoća tela ili njegovih delova, pucanje kapilara i krvnih sudova, promene apetita, strah za opstanak.

Kada je Muladhara dobro izbalansirana onda je ona u harmoničnom odnosu sa sedmom, krunskom čakrom – Sahasrarom. Tada se osoba oseća sigurno u svetu i obiluje fizičkom energijom.

Pedja Matić

Svadhisthana (sakralna čakra)

Svadhisthana (u prevodu zasladiti) je druga čakra i nalazi se u lumbalnom delu kičme ili dva prsta ispod pupka. Povezana je sa zadovoljstvom i emocijama. Ukoliko se emotivno povežemo sa ovim centrom, to će nam omogućiti da se osetimo zadovoljnim i privlačnim i da uživamo u životu. Putem ove čakre uranjamo u čula i u plodnu kreativnost, kao i izražen osećaj sopstvene vrednosti. Tokom rada na drugoj čakri telo dobija nežnost, mekoću i pokretljivost i uspostavlja se balans u donjem toku.

Kroz sistem energetskih vežbi za budjenje Svadhisthane i njeno povezivanje sa ostalim energetskim centrima možemo da oživimo komunikaciju njenih aspekata sa ostalim aspektima našeg života. Dok se izvode vežbe za balansiranje ove čakre (joga, meditacija, fizičke vežbe i rituali, mantre, tantrička masaža) budjenje Svadhisthane treba spontano dopustiti i osetiti – ne treba se truditi da silom proizvedemo njeno budjenje.

Dr Lea Imširagić

Prevedi »