Vagina je najbolji prijatelj svake devojke i zahteva posebnu pažnju i brigu. Postoje neke svakodnevne stvari i navike koje mogu uticati na zdravlje vaše vagine. Čak i previše higijene može oštetiti njeno zdravlje. Da bi vaša vagina bila negovana, ona ne treba da miriše na ruže 24/7. Evo stvari koje treba izbegavati:

Korišćenje šampona

Najveći mit kada je u pitanju vagina je pranje svim vrstama šampona. Treba da prestanete to da radite istog trenutka. Stručnjaci tvrde da pranje vagine šamponom može poremetiti njenu prirodnu floru i izazvati upalu, gljivice, itd. Za pranje vagine, koristite samo vodu.

Dnevni ulošci i tamponi

Korišćenje dnevnih uložaka i tampona svakodnevno takođe može loše uticati na zdravlje vagine i izazvati infekciju. Realnost je da zaista ne treba da nosite uloške i tampone svaki dan. Svi ginekolozi se slažu da stalno nošenje svakodnevnih uložaka nije dobro za vašu vaginu i izaziva infekcije.

Uske farmerke

Tesne, uske farmerke ne dozvoljavaju vagini da dođe do daha. Izaberite šire pantalone umesto uskih. Još jedna stvar koja nije dobra za zdravlje vagine je nošenje donjeg veša koji je napravljen od neprirodnih materijala. Uvek izaberite pamuk!

Vaše vaginalno zdravlje posebno je ugroženo tokom leta. Ne ostavljajte mokar kupaći kostim na telu, jer to može da izazove gljivice, svrab i infekciju.

Izbegavanje mlečnih proizvoda

Izbegavanje mlečnih proizvoda kao što je jogurt, nije u redu, naročito ako ste žena. Dobre bakterije koje se nalaze u jogurtu i kefiru su odlične za održavanje zdrave vagine. Koristite veće količine mlečnih proizvoda ako ste pile antibiotike.

Deterdženti i omekšivači

Iako deterdžent i omekšivač omogućavaju da vaša odeća miriše lepo, nisu dobri za vašu vaginu. Oni mogu da iritiraju vaginalno područje i zato je važno da odaberete antialergijski deterdžent koji je namenjen osetljivoj koži.

Kako održati vaginu mladom?

Broj estetskih operacija primenjenih na vagini je u konstantnom porastu, a ako niste zadovoljni izgledom (ili ne želite da jedan dan shvatite da vam se izgled vagine promenio) i pritom ne želite da idete pod nož, evo šta treba da uradite:

1. Držite se blagih sredstava za negu

Samo blago i nežno ćišćenje vagine je dovoljno, verujte nam. Jaki sapuni mogu isušiti i iziritirati kožu vagine. Tkivo usana je vrlo osetljivo. Kada vidite ženu sa suvim licem, znajte da koristi jake proizvode koji izvlače vlagu iz kože – isto tako se može desiti i tamo “dole”.

2. Izbegavajte jo-jo efekat

Ako stalno gubite kilažu i gojite se, očekujte da će vam se vagina u jednom trenutku opustiti. Bitno je da imate zdravu kilažu i da je održavate. Ako ste premršavi, vaši intimni delovi mogu izgledati koščatije sa godinama i samim tim i starije.

3. Svakodnevno radite kegelove vežbe

Verovatno ste do sad čule za Kegela i Kegelove vežbe preko sto puta i znate da zbog njih vagina može biti čvršća, što dovodi i do boljeg seksa. Ali, velika je verovatnoća da ih radite sve vreme pogrešno. Žene ih ne rade dovoljno, ali ni dovoljno dugo. Rutina koju bi trebalo da prate je: kontrakovanje pelvičnog mišića (mišić karlice) na 5 sekundi, opustiti ga i zatim ponoviti postupak 100 puta, tri puta dnevno.

4. Švajcarske lopte (lopte za pilates)

Za malo dodatnih vežbi za vaginalne mišiće, zamenite dugo sedenje na običnim stolicama sa loptom za pilates i to na samo 15 minuta dnevno. Ova vežba će naterati pelvični mišić da se kontrakuje, bez ijednog dodatnog stezanja. Iako nećete osećati ništa, ovo je vrlo efikasan način da dno karlice učinite toniranim.

5. Ostanite seksualno aktivni

Ako ne dobijate stimulaciju i povećani dotok krvi u tom delu, tkivo i mišić se mogu promeniti. Cirkulacija krvi je bitna za vlaženje koje se prirodno gubi starenjem.

6. Duge vožnje biciklom? Razmislite opet

Trenirate za traitlon? Morate znati ovo: konstantno trenje između međunožja i sedišta bicikle mogu razvući usne vagine, pogotovo ako imate veće i izraženije.

(Ženski magazin)

Prevedi »