U Srbiji od raka prostate godišnje oboli oko 2.800 muškaraca, a gotovo 900 osoba izgubi bitku sa tom opakom bolešću. To je najčešće maligno oboljenje i drugo po smrtnosti od svih kancera kod muškaraca, odmah iza raka pluća.
Direktor Klinike za urologiju KCS, prof. dr Zoran Džamić, kaže da je danas najveći problem to što se bolest otkriva kasno, te je i lečenje veoma neizvesno.
“Ako se bolest otkrije na vreme, moguće je primeniti sve modalitete lečenja i moguće je izlečiti pacijenta”, rekao je Džamić pred početak skupa “WAKE UP call”, gde su se okupili pacijenti, lekari, javne ličnosti kako bi u mesecu borbe protiv raka prostate ukazali na značaj prevencije i rane dijagnostike bolesti.
Đamić kaže da je važno da svaki muškarac pred kraj pete decenije uradi PSA test (prostata specifični antigen), marker za karcinom prostate, koji je prva karika u dijagnostici bolesti.
Na jednom takvom preventivnom pregledu da ima karcinom prostate pre 17 godina otkrio je Slobodan Mojsin. Tumor marker je pokazao da nešto nije u redu. Usledile su dalje pretrage i teška dijagnoza, te operacija i godine borbe sa tom opakom bolešću, ali Slobodan nije gubio veru i nije odustajao.
“U slučaju da se ustanovi bolest, ne smemo odustajati i pacijenti moraju da se bore. Vrlo je važna podrška porodice, okoline, prijatelja. Ja sam imao tu sreću da imam podršku supruge”, kaže Slobodan.
Dodaje da čovek mora da veruje i da je njemu vera pomogla i pomaže da se izbori sa bolešću.
Pacijentima obolelim od karcinoma prostate u terapiju su uvedena tri inovativna leka o trošku RFZO, koji daju bolje rezultate u lečenju.
Slobodan kaže da je prošao brojne cikluse zračenja i hemoterapije, a da je sad na hormonskoj terapiji i da su rezultati sada bolji.
On kaže da na listi lekova o trošku RFZO hormonska terapija i dalje nije dostupna kao prva terapijska linija, a da bi veliki broj bolesnika imao značajne koristi od ovakve vrste lečenja.
Glavni faktor rizika za nastanak karcinoma prostate su godine starosti, nasledne predispozicije, ali i način ishrane, upotreba alkohola.
Tokom prošle nedelje, u akciji Ministarstva zdravlja, u svim urološkim klinikama u Srbiji obavljani su preventivni pregledi na karcinom prostate. Oko 3.000 muškaraca uradilo je PSA test, samo u Urološkoj klinici KCS pregledano je oko 600 ljudi.
Prevedi »