Zato je prva ključna stvar za srećnu vezu – uvek radite na njoj, gradite je, negujte. Sećate se onih malih znakova pažnje koje ste praktikovali na početku veze – iznenadnog poljupca, malog poklona i drugih sitnica kojima ste želeli da usrećite partnera? Sa ovim znacima pažnje nikada nemojte prestati!

Druga ključna stvar za srećnu vezu – kada vas nešto muči, kada vam nešto smeta – razgovarajte.  Otkrijte partneru razloge svog nezadovoljstva, normalnim tonom glasa. Nemojte ga optuživati, već mu ponudite dogovor/kompromis. Ako ćutite o problemu, on neće nestati, a nezadovoljstvo će se nagomilavati, dok ne eruptira u svađu koju je, potom, mnogo teže izgladiti.

Ne igrajte igrice – ne mislim na seksualne ili zabavne igrice, već na one podle igrice kojim želite raskrinkati i povrediti partnera. Vaš partner nije vaša konkurencija, niti vaš protivnik, naprotiv, on je vaš saputnik i saigrač, pa se tako prema njemu/njoj i ponašajte.

Pokažite svoju ranjivost – možda su vas učili da veliki dečaci ne plaču ili da morate biti hladnokrvna kučka kako bi uspeli na ovom svetu. To je verovatno istina kada se radi o vašem stavu prema svetu, ali ne i kad je reč o partnerstvima. Sa partnerom možete sebi da dopustite trenutke ranjivosti. I muškarci i žene vole da se povremeno zaštitnički ophode prema partneru, ali i da osete zaštitu i podršku od strane partnera. Pokažite partneru da vam je potreban i da može da računa na vas kada ste vi potrebni njemu.

Peta ključna stvar za srećnu vezu je prihvatanje. Uprkos tome što je normalno da, u skladu sa duhovnim sazrevanjem, vremenom dolazi do promena oba partnera, poželjno je da se partneri u nekim stvarima prilagode jedno drugom. Vaš partner je ipak osoba koja ima sopstvenu individualnost i zato ga prihvatite takvog kakav u datom trenutku jeste. Naravno, to ne znači da treba da trpite njegovu lenjost, neurednost i slične ili teže mane, koje su bitne za vaš zajednički život.

Sledeća ključna stvar je – zajedničko vreme. Ukoliko imate dosta zajedničkih interesa, problema verovatno neće biti, ali ako se razlikujete po pitanju  duhovnih aktivnosti koje vas ispunjavaju i čine srećnima, ovom segmentu veze je potrebno posvetiti dodatnu pažnju. Preispitajte vaše interese i verujem da ćete naći barem jedan u kojem možete oboje uživati.

Ambicije i ciljevi – svako od nas ima ambicije i ciljeve. Dešava se da partneri imaju iste ciljeve, ali uglavnom se radi o osobama različitih ciljeva i želja. Razgovarajte o svojim ciljevima i pružite podršku jedno drugom, tj. uključite se i u ostvarenje partnerovih ambicija. Samo dvosmernom komunikacijom i planiranjem imaćete mogućnost da održite vašu vezu.

Dakle, rad na ljubavnoj vezi zahteva mnogo žrtvovanja i kompromisa i zato nemojte dopustiti da vam veza padne već na prvoj prepreci ili da se prelomi na samo jednom od partnera. Nemojte samo vi biti neko koji će se odricati, ali nemojte dopustiti ni da samo partner stalno čini ustupke. Za rad na vezi potrebno je dvoje.

(izvor www.ljubavje.com)

Prevedi »