Japanski umetnik Katsušika Hokusai je možda najpoznatiji po svom delu “Veliki talas Kanagave”, ali je svojim manje poznatijim erotskim radovima postao pionir nagih aktova, ženskog orgazma, ali i sodomije, u visokoj umetnosti Azije. Nakon njega, u čitavoj japanskoj umetnosti začeta je posebna struja erotske umetnosti poznatije pod imenom shunga.

Katsušika Hokusai (1760-1849), “Žena i oktopod”

Erotske ilustracije koje su u Japanu postale poznate pod nazivom shunga su veliki deo 20. veka bile zabranjene u japanskim institucijama, a predstojeća izožba “Shunga: Seks i požuda u drevnom Japanu” će ovim umetnicima napokon odati ptiznanje koje su zaslužili svojim radom.

 Nišikava Sukenobu(1671-1750), “Seksualna razonoda čoveka i gejše”

Kolekcija radova umetnika poput Hokusaija, Kitagave Utamaroa i Utakava Kunisade otkriće erotsku stranu japanske umetnosti koja ima tradiciju  staru preko 300 godina.

Shunga, u prevodu “prolećna slika”, zamišljena je da se svidi muškarcima i ženama različitih seksualnih opredeljenja.

Hosoda Eiši (1756–1829) “Takmičenje u strasti tokom četiri godišnja doba”

Sa jedne strane, ova vrhunska dela su bila revolucionarna, jer su predstavljala oba pola u potpunoj golotinji, dok su sa druge strane obilovala lakim humorom i bizarnim momentima, poput čudnih seksualnih poza i prisustva životinja tokom ljubavnog čina.

Kitagava Utamaro: “Ljubavnici u sobi na spratu”

I dok su se tokom 17, 18 i 19. veka ove slike slobodno širile, tokom 20. veka su naišle na žestoku cenzuru države.

Sugimura Jihei

Nakon decenija skrivanja, prva izložba shunga radova dogodila se 1973. godine, a izložba “Shunga: Seks i požuda u drevnom Japanu”, koja se u Londonu održavala od 3. oktobra 2013. do 5. januara 2014. godine doprinela je negovanju i otkrivanju ove vrste umetnosti.

(izvor: www.pulse.rs)

Prevedi »