Tantra je put, kao i svaki drugi put, nekome odgovara, nekome ne. Ali je to put prihvatanja, i njime se ide kroz prihvatanje naše prirode i naše seksualne energije, put koji prihvata, priznaje i slavi polaritete, i put spajanja, sjedinjenja. To nije put odricanja, što se najčešće pretvori u licemerje i samozavaravanje, gde se svi drže tog puta samo na rečima, a potajno izvode svakakve perverzije. U tantri je sve prihvatljivo, sve što je stvar saglasnosti među partnerima. Najzad, tantra se ne svodi samo na seks. Jer onda to nije tantra, nego obično seksualno pražnjenje.

Tantra je prepuna zamki. Pogrešno je mišljenje da je tantra samo obično seksualno iživljavanje ili tome slično. Tantrička seksualnost je umetnički, ritualni odnos. Takođe je pogrešno mišljenje da se mi identifikujemo sa muškarcem ili ženom. MI to već jesmo. Tantra je samo priznavanje proste činjenice da je naše fizičko telo muško ili žensko, zavisno od sekundarnih seksualnih karakteristika. To je put koji kreće od priznavanja naše polarnosti i ide ka prevazilaženju te polarnosti i prevazilaženju svih ograničenja kroz ekstazu. Ekstaza je stanje koje sagoreva sve nečistoće i tu nema dualnosti. Nema razlike između mene i parnerke ili partnera i partnerke. Tantra je stoga potpuno prirodan put. Prvo moramo da prihvatimo sebe onakve kakvi smo, pa tek onda da idemo ka obožavanju, sjedinjavanju i totalnom transcendiranju barijera i partnera. Od DVA ka JEDNOM, a od JEDNOG u NIŠTA. U Ništa kao nadsvest, božansku apsolutnu svest, u stanje šunjate. To je stanje koje odgovara stanju Ain po hebrejskoj kabali.

Za tantrika je telo božanska kreacija. On obožava telo kao inkarnaciju Boga ili Boginje. Moguće je obožavanje tela partnera bez direktnog seksuslnog kontakta i moguće je doživljavati ekstazu samo dodirima, suptilnim masažama određenih delova tela ili samo razmenom pogleda. Tantra je kao beskrajno produžena zaljubljenost. Kada smo zaljubljeni, mi onda čisto volimo. Bez ostatka, potpuno, volimo svim svojim srcem. Tantru je nemoguće doživeti na nivou nižem od anahate – srčane čakre. Za potpun tantrički doživljaj neophodno je otvoriti i više čakre, višudi i ađna čakru, i konačno, sahasraru. Posebno je ađna bitna i bindu, osma čakra.”

Adam Alteon

Prevedi »