Aromaterapija je prirodan način unapređenja i održavanja dobrog zdravlja i pozitivnog mentalnog stava, i nezaobilazan je deo tretmana svake vrste masaže. Osnova aromaterapije je u čistim esencijalnim uljima, kao i, na prirodan način, dobijenom baznim uljima.

Esencijalna ulja su ulja estrahovana iz biljaka i imaju pozitivno dejstvo na telo i duh, jer pomažu smanjenju fizičke, mentalne i emocionalne napetosti. Esencijana ulja su veoma osetljive tečnosti koje brzo isparavaju na toploti.

Bazno ulje je obično, prirodno, ulje koje se koristi da bi rastvorilo esencijalno i učinilo ga bezbednim za masažu. Koži najviše prija ulje sementki grožđa, slatkog badema, susamovo ulje, maslinovo ulje i druga.

Aromaterapeutska masaža poboljšava cirkulaciju krvi i stimulise limfu, te time pomaže izbacivanje štetnih materija iz tkiva, poboljšava probavu, sprečava zatvor, može sprečiti i ukloniti glavobolju, omogućava dubok san, smanjuje visok krvni pritisak, osigurava dublje disanje i ublažava disajne tegobe (duboko disanje stvara osećaj opuštanja, čime se smanjuje stres), pokreće encefalin i endorfin, koji su zaduženi za promenu raspoloženja i imaju sposobnost da otklone bol i poboljšaju raspoloženje, stvara osećaj zadovoljstva koji jača imunološki sistem, a time i našu odbranu od bolesti, osigurava duboku relaksaciju koja pomaže uklanjanju mentalnog i fizičkog umora, oslobađa nas od hronične napetosti u ramenima, vratu i leđima, pomaže u otklanjanju bolesti želuca, žučne kese, jetre i simptoma pms-a i duboko opušta organizam na fizičkom, emotivnom i mentalnom nivou.

U tantri su najzanimljivije sinergije esencijalnih ulja. Sinegrija podrazumeva proces zajedničkog delovanja esencijalnih ulja. Da bi se upotrebila mešavina koja najviše prija klijentu, treba da se poznaju osobine svakog pojedinačnog esencijalnog ulja. Najčešće se koristi mešavina od najviše tri esencijalna ulja, osim nekih specifičnih sinergija, kao što je ulje aura, koje služe za otvaranje čakri i limfnog sistema gde se koristi mešavina više od tri esencijalna ulja.

U tantri se koristi i fitoterapija koja, za razliku od aromaterapije, podrazumeva korišćenje delova biljaka, poput korena, kore, stabljike, pupoljka, listova, cvetne grane, ploda, semena, zrna.

Postoje i specijalne tantričke obloge ili pinde za telo (koriste se u Pinda Sveda masaži). One su kombinacija mlevenih trava i esencijalnih ulja, mogu biti rastvorene u gelu ili dehidrirane, što znači da moraju biti nakvašene pre aplikacije. Obično se ovakve obloge koriste za limfoedeme, jer ojačavaju perifernu cirkulaciju, zidove krvnih sudova i čine kožno tkivo kompaktnijim.

Uz sinergiju esencijalnih ulja, ugodni ambijent, muziku, tišinu uma, terapeutski učinak ljudskog dodira, empatiju masera i sposobnost slušanja klijenta pre i nakon tretmana, klijent je opiušten i potpuno psihofizički obnovljen.

Prevedi »