Mislite da ste perverzni? Drevni Grci, Rimljani i Egipćani imali su seksualne sklonosti i erotske običaje koji i danas raspiruju maštu i predstavljaju tabu. Evo najuvrnutijih seks priča antičkog doba.
Najdevijantniji vladar
Neron? Kaligula? Ne. Rimski car Tiberije, naslednik Avgusta Cezara, bio je ubedljivo najperverzniji vladar dekadentnog carstva.
Prema biografu Svetoniju, Tiberije je sebi napravio “erotski štab” na ostrvu Kapri gde je dovodio mladiće koji su izvodili složene seksualne “performanse”, u kojima je car ponekad i sam učestvovao.
Perverzni car obučavao je dečake da ga zadovoljavaju pod vodom dok je boravio u svom kupatilu. Čak ih je nazivao svojim malim ribicama, navode istoričari.
Pokretne materice
Drevni narodi bili su prilično bez predrasuda kad je u pitanju golotinja, a naga ljudska figura imala je status božanstva.
Grci su se naročito divili pozadini – muškoj i ženskoj. Ipak, kada bi duša napustila telo, antički ljudi plašili su se i da mu priđu. Razlog? Slabo poznavanje ljudske anatomije stvorilo je uverenja da ženska materica “šeta po telu” nakon smrti, usled čega postaje izvor bolesti.
Čudna uloga ljubljenja
Ljubljenje na javnim mestima smatrano je veoma nepristojnim kako kod Grka, tako i kod Rimljana. Poznato je da su žene uvek ljubile muškarce na ulazu u dom, ne samo zbog naklonosti, već kako bi videle koliko je njihov partner tog dana popio vina. Popularnost ljubljenja je naročito opala nakon što su se navike španskih Rimljana proširile na celo carstvo, odnosno kada je pranje zuba urinom postalo opšta praksa.
Erotska salata
Kako bi održali svoj libido, muškarci starog doba obraćali su pažnju i na ishranu. Grci su verovali da zelena salata loše utiče na erekciju, dok su Egipćani mislili da poboljšava orgazam. Rimljani su bili specifični – kao afrodizijak koristili su razno bilje i među prvima počeli da koriste ulje kao pomagalo pri seksualnom činu.
Gladijatori – starlete drevnog doba
U drevnom Rimu bilo je mnogo robova, a gladijatori su u okviru te grupe bili svojevrsne zvezde. Ove drevne borce-zabavljače pratile su grupe devojaka, a njihove seksualne usluge nisu bile nepoznate ni aristokratiji, o čemu svedoče brojni grafiti pronađeni širom teritorije carstva.
Analni seks
Kako nije bilo kontraceptivnih sredstava, analni seks bio je veoma popularan u antičko doba. Osim u svrhe zadovoljstva, korišćen je i kao kazna. Naime, ako bi se dokazala preljuba, povređena strana imala je pravo da na taj način praktično zlostavlja prekršioca.
Poliseksualnost
Ljubavni trouglovi i “otvorene veze” bili su uobičajeni u drevno doba. Rimski car Hadrijan bio je poznat po svojoj ljubavi sa tinejdžerom Antinosom, koga je, nakon njegovog nestanka, deifikovao. Danas su muzeji puni statua ovog momka, najčešće prikazanog kao ideal lepote. Hadrijanova supruga Sabina znala je za afere svog supruga, a i sama je koristila prednosti poliseksualnosti.
(newsweek)
Prevedi »