Prva uputstva kako ih možemo pokrenuti nalazimo već u “Upanišadama”, svetim vedskim spisima. Učenje o čakrama preneseno je zahvaljujući tradiciji joge, no same čakre čovek može spoznati nezavisno o pripadnosti kulturi ili vremenu u kojem živi.

Čakre utiču na funkciju organa, krvotok, aktivnost hormona, ali i na emocije i misli. Skupljaju kosmičku životnu energiju (pranu, či, ..), koja neprekidno struji ljudskim telom i pripremaju je za telesne, duhovne i misaone procese. Svakoj čakri pripada određena boja, simbol, mantra, elemenat i kristal koji odgovaraju energetskim frekvencijama odgovarajućeg energetskog vrtloga.

Postoji više čakri, ali najčešće govorimo o sedam glavnih, koje su smeštene u sredini tela, a raspoređene su odozdo prema gore – od perineuma do temena glave, a projektovane su i na polne organe, dlanove i stopala – tako da svaka iduća podrazumijeva višu razinu postojanja. Čakre su povezane sa živčanim centrima kičmene moždine i deluju na zdravlje tela i duha. Svaka od sedam čakri napaja važne organe u materijalnom telu, te je povezana sa njoj odgovarajućim organima, žlezdama i spletovima živaca.

Svaka čakra ima svoju prednju i zadnju stranu. Prednja strana povezana je s čovekovim osećajima,  a zadnja sa voljom.

Čovek je zdrav ako su mu čakre usklađene i otvorene za protok energije – što više energije protiče kroz čakre, čovek je zdraviji. Ako čakra ne može da metaboliše energiju, kažemo da je blokirana. Tok energije je preslab, pa pojedini delovi tijela nisu opskrbljeni sa dovoljno energije. Zato postepeno nastaju smetnje koje prepoznajemo kao bolesti ili različite psihičke poteškoće na materijalnom nivou čovekovog postojanja.

Prva čakra – muladara

Muladara je koren i temelj čitavog energetskog sistema čakri. U temeljnoj čakri se preuzima i prerađuje energija iz zemlje i prirode. Učestali nazivi su još i korenska čakra i temeljno središte. Smeštena je u području perineuma i trtične kosti, u karlici. Deluje na nadbubrežnu žlezdu, a preko nje na lučenje kortizona i adrenalina. Utiče na otpornost na stres i osetljivost na alergije. Crvena boja kojom se prikazuje predstavlja jaku životnu energiju, snagu i strast. Element je zemlja.

Glavne teme: preživljavanje, uzemljenje, stabilnost, materijalna sigurnost, iskonsko poverenje.

Pozitivni duhovni aspekti: razvijanje životne energije, volje, snage, samoočuvanja, izdržljivosti, ritma, povezanost sa zemljom i prirodom, istrajnost, prodornost.

Negativni duhovni aspekti: egoizam, nagonsko delovanje, tromost, egzistencijalni strah.

Duhovni pokazatelji poremećaja: strahovi, slabost, depresije, nedostatak samopouzdanja, usmerenost ka ljudima koji ulivaju sigurnost.

U telu utiče na: debelo crijevo, rektum, kosti, trtičnu kost, noge, stopala.

Telesni pokazatelji poremećaja: crevna oboljenja, zatvor, hemeroidi, išijas, bol u krstima, začepljenje žila, tegobe s mehurom i bubrezima, bolesti prostate, kostiju, slabokrvnost, oscilacije krvnog pritiska.

Lečenje: Ako imate poteškoća s korenskom čakrom, treba da jedete hranu crvene boje (cveklu, ribizle, trešnje, rotkvice, paradajz…). Kristali kojima možemo ojačati temeljno središte su crni opsidijan, crni oniks, crni turmalin, heliotrop, leopardova koža, crveni kalcit, crveni koral, rubin, crveni jaspis, granat, hematit, dimni kvarc, gorski kristal…

Druga čakra – svadistana

Svadistana je energetsko središte polnosti i životne radosti. Svadistana označava slatkoću i ukazuje na telesne radosti i emocionalnu ispunjenost. Učestali nazivi su sakralna čakra i središte polnosti, a smeštena je u području sakruma, iznad polnih organa. Deluje na polne žlezde, a od funkcije polnih žlezda zavisi proizvodnja polnih ćelija i hormona. Narandžaste je boje, a narandžasta boja aktivira impulse koji povećavaju kreativnost i volju za životom. Elemenat je voda.

Glavne teme: polnost, razmnožavanje, kreativnost, samopouzdanje.

Pozitivni duhovni aspekti: svest o vlastitoj telesnosti, vitalnost, kreativnost, isceljujuća energija, moć oplođivanja, strast, životna radost, ženska energija.

Negativni duhovni aspekti: zavisnost od telesnih užitaka, nagonsko delovanje, agresivnost, delovanje pod pritiskom, destruktivnost, osjećaj krivice, strah od gubitka, ljubomora.

Duhovni pokazatelji poremećaja: gubitak snage, stvaralačke krize, polna nemoć, depresivna stanja, sklonost zavisnostima.

U tijelu utiče na: polne žlezde, polne organe i organe donjeg dela tela, sakrum, prostor karlice, matericu, bubrege, mehur, krvotok, telesne tečnosti.

Telesni pokazatelji poremećaja: menstrualni poremećaji, bolesti prostate, impotencija, frigidnost, tegobe s bubrezima ili mehurom, infekcije mokraćnih puteva, krvne i limfne bolesti.

Lečenje: Ako imate poteškoća s korenskom čakrom, treba da jedete hranu narandžaste boje (pomorandže, šargarepa, dinje, breskve…). Kristali kojima možemo ojačati drugu čakru su karnelian, sunčev kamen, goldston, aventurin breskva, narandžasti kalcit, gorski kristal…

Treća čakra – manipura

Manipura se može prevesti kao „sjajni dragulj“. Prema učenju joge, manipura je glavni akumulator energije iz kojeg se ta energija širi po celom telu. Učestali nazivi su još i pupčana čakra i središte solarnog pleksusa. Smeštena je iznad pupka, u područje trbuha. Manipura je povezana s gušteračom. Ona izlučuje brojne enzime za probavu, insulin, te utiče na regulaciju razmene ugljenih hidrata.  anipura je prikazana žutom bojom, a elemenat je vatra.

Glavne teme: snaga volje, moć, samokontrola, ličnost, raspodela životne energije u telu.

Pozitivni duhovni aspekti: samosvest, emocionalnost, saosećanje, senzibilnost, spontanost.

Negativni duhovni aspekti: bezosećajnost, samosažaljenje, ljubomora, zavist, opsednutost moći, bezobzirnost, agresivnost. naglašen ego.

Duhovni pokazatelji poremećaja: razdražljivost, ljutnja, strahovi, nesanica, noćne more, nesigurnost, strah od autoriteta, nedostatak samopouzdanja, nedostatak apetita.

Telesni pokazatelji poremećaja: želudačne tegobe, bolesti jetre, slezine i žučne kese, probavne tegobe, bolna leđa u području lumbalnog dela, bolesti živaca, dijabetes, artritis, gojaznost.

Lečenje: Ako imate poteškoća s korenskom čakrom, treba da jedete hranu žute boje. Kristali kojima možemo ojačati treću čakru su citrin, rutil kvarc, žuti aragonit, žuti kalcit, žuti karnelian, sunčev kamen, zlatno tigrovo oko, žuti safir, topaz, gorski kristal…

Četvrta čakra – anahata

Anahata znači neoštećen, neokrnjen i tvori samo središte čoveka, te povezuje donje tri čakre, koje su povezane s instinktima, sa gornje tri čakre, više ljudske svesti. Učestali nazivi su još i grudno središte, kao i srčana čakra. Smeštena je u visini srca, u sredini grudnog koša. Anahata deluje na grudnu žlezdu, koja ima značajnu ulogu u razvoju imuniteta, pa slabljenje energije u četvrtoj čakri može da se manifestuje kroz alergije, astmu, sklonost zaraznim bolestima ili raku. Četvrta čakra posredno deluje i na sazrevanje limfocita. Zelene je boje, a elemenat je vazduh.

Glavne teme: ljubav, humanost, saosećanje, prisnost, osećaj sigurnosti.

Pozitivni duhovni aspekti: saosećanje prema bližnjem, toplina osećaja, osećaj za pripadnost grupi, osećaj vlastite vrednosti, umetničko izražavanje, tolerancija, otvorenost, zdravo rasuđivanje.

Negativni duhovni aspekti: samodopadljivost, umišljenost, hladnoća, bezosećajnost, ogorčenost.

Duhovni pokazatelji poremećaja: samoća, izdvajanje, problem u odnosima, neprijateljsko ponašanje, loše rasuđivanje.

Telesni pokazatelji poremećaja: srčane tegobe, bolovi u grudima, visoki krvni pritisak, niski krvni pritisak, plućne bolesti, tegobe s disanjem, prehlade, bolovi u leđima u području torakalnog dela, bolovi u ramenima.

Lečenje: Ako imate poteškoća s korenskom čakrom, treba da jedete zelenu hranu, a kristali kojima možemo ojačati anahatu su fluorit, zeleni apatit, zeleni kalcit, smaragd, aventurin sherry, žad, kunzit, malahit, mahovinasti ahat, unakit, krizopras, peridot, ružičasti kvarc (rezenkvarc), gorski kristal…

Peta čakra – visuda

Značenje pete čakre je čistiti, a u ljudskom telu čini središte zvuka i reči. Učestali nazivi su i peta čakra, vratna čakra, grkljansko središte. Smeštena je u cervikalnom delu kičmene moždine, u područje grkljana. Deluje na štitnu žlezdu i sporedne paratiroidne žlezde. Podstiče razmenu supstanci i utiče na nervni sistem. Reguliše količinu kalcijuma, koji je važan za kosti i zube. Vishuddha je svetloplava. Elemenat je eter.

Glavne teme: komunikacija, verbalna svest, inspiracija, mentalna energija, nezavisnost, istina.

Pozitivni duhovni aspekti: izražena sposobnost komuniciranja, skladna samosvest, raznovrsni interesi, sposobnost učenja i koncentracije, racionalno razmišljanje, moć razlučivanja, sigurnost u govoru i glasu, sluh za muziku, dobro razvijena ličnost.

Negativni duhovni aspekti: zavisnost od slave, netolerantnost, beg od stvarnosti, prenaglašen intelekt, težnja ka moći.

Duhovni pokazatelji poremećaja: sramežljivost, kompleksi, zbunjenost, strah od izolacije, nedostatak mogućnosti izražavanja, strah od izražavanja vlastitog mišljenja, problemi s govorom, mucanje.

Telesni pokazatelji poremećaja: bolno grlo, upala krajnika, bolesti zuba i desni, tegobe s vratnim  žilama, bolovi u temenu i ramenima, bolesti štitne žlezde, smetnje u govoru, tegobe sa ušima.

Lečenje: Ako imate problema sa petom čakrom, treba da jedemo hranu plave i crne boje (šljive, borovnice, kupine, biljni čajevi…). Kristali kojima možemo ojačati petu čakru su amazonit, akvamarin, plavi kalcit, plavi ahat, plavo tigrovo oko, plavi kvarc, kijanit, lapis lazuli, sodalit, tirkiz, plavi safir, gorski kristal…

Šesta čakra – ajna

Ajna (čitaj agja) znači znanje, spoznaja i duhovno je središte. Omogućava pažnju i svesnost. Učestali nazivi su još i čeona čakra i treće oko. Smeštena je između obrva, na sredini čela, iznad korena nosa. Ajna deluje na funkciju hipofize. Upravlja celim sistemom endokrinih žlezda i utiče na imunološki i  nervni sistem, kao i na psihu. Šesta čakra je najvažnija za održanje opšteg zdravlja. Ajna je tamnoplave, indigoplave boje, a elemenat je svetlost.

Glavne teme: intuicija, mudrost, neposredna spoznaja, mašta.

Pozitivni duhovni aspekti: duhovna povezanost, samouverenost, stvaralačka energija, intuicija, prosvetljenje, isceliteljska energija, moć vizualizacije, otvorenost za nove ideje, kontrola misli.

Negativni duhovni aspekti: samoživost, narcisoidnost, težnja ka moći, nedostatak odgovornosti.

Duhovni pokazatelji poremećaja: slaba koncentracija i moć učenja, vrludave misli, strahovi, osećaj besmisla, praznoverje, duhovna zbunjenost.

Telesni pokazatelji poremećaja: glavobolje, moždane bolesti, očne tegobe, problemi s vidom, sluhom, bolesti živčanog sistema.

Lečenje: Ako imate problema sa radom šeste čakre, treba da konzumirate patlidžan, ljubičasti kelj, crveno grožđe, lavandu, divlji pelin. Kristali kojima možemo ojačati šestu čakru su amazonit, ametist, apatit, azurit, lapis lazuli, safir, sodalit, sugilit, gorski kristal…

Sedma čakra – sahasrara

Sahasrara znači hiljadostruki, a simbol joj je lotos sa hiljadu latica. Brojka 1000 predstavlja savršenstvo i potpunost, te time ukazuje i na važnost sedme čakre. Učestali nazivi su i krunska čakra i temeno središte. Smeštena je na vrhu lobanje, na samom temenu glave. Sahasrara stimuliše funkciju epifize. Upravlja upijanjem svetlosti i ritmom izmjenjivanja budnih stanja sa onim u snu. Poremećena sedma čakra može izazvati nesanicu i depresije. Ova čakra deluje na celi organizam. Ako je strujanje energije u ovom području preslabo, posledica mogu biti hronične bolesti, nervne tegobe, kao i bolesti opasne po život. Boje sahasrare su bela, ljubičasta i zlatna.

Glavne teme: spiritualnost, spoznaja duhovnih svetova, kosmičko sjedinjenje, samoispunjenje, prosvetljenje.

Pozitivni duhovni aspekti: povezanost sa univerzumom, duhovna snaga, okretanje spiritualnom, religioznost, vera, sveobuhvatno znanje, introspekcija.

Negativni duhovni aspekti: sklonost crnoj magiji, praznoverje, nedostatak zanimanja za svetovno, povučenost.

Duhovni pokazatelji poremećaja: nedostatak životne radosti, beg od stvarnosti, tupost, duševna iscrpljenost, depresija, nemogućnost odlučivanja, zbunjenost.

Telesni pokazatelji poremećaja: glavobolje, hronične bolesti, slab imunološki sistem, nervne bolesti, disajne tegobe, oduzetost, rak, multipla skleroza, ostale teške bolesti, duševne bolesti.

Lečenje: Ako imate tegobe sa sedmom čakrom, preporučuje se post, a aktiviraju je i čista voda, svež vazduh i sunčeva toplota i svetlost. Kristali kojima možemo ojačati sedmu čakru su ametist, dijamant, čisti kalcit, mjesečev kamen, selenit, howlit, gorski kristal…

(Atma)